10 C
New York
October 29, 2020
DardaniaNews
Histori Lajme Uncategorized

Në librin për historinë shkruhet se burrat shqiptarë i cilësojnë gratë si kafshë

Në vëllimin për periudhën e Perandorisë Osmane në Ballkan, më saktësisht në librin e punës, ndodhet një përshkrim për gratë shqiptare që daton rreth vitit 1810. Aty shkruhet se gratë e shqiptarëve janë pothuajse të paarsimuara dhe konsiderohen si bagëti e burrave dhe përdoren si të tilla.

Gazeta Express i ka siguruar gjashtë librat “Projekti i Historisë së Përbashkët”, të cilat janë komentuar për kontradiktat që përmbajnë në lidhje me trajtimin e shqiptarëve të Kosovës në periudha të ndryshme historike, me theks të veçantë luftës së fundit.

Organizata joqeveritare “Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe”, që e ka selinë në Selanik, ka botuar gjashtë libra mësimorë alternativë të historisë të titulluar “Projekti i Historisë së Përbashkët” në vitin 2016. Në botimin e këtyre librave kanë marrë pjesë historianë nga të gjitha vendet e Ballkanit, e nga Kosova ka qenë profesori i historisë Frashër Demaj. Trajtimi i ngjarjeve dhe shqiptarëve të Kosovës në këto libra ka ngjallur reagime dhe kritika të shumta.

Përpos që shkruhet se gratë shqiptare konsiderohen si bagëti, aty shkruhet se burrat kanë përbuzje dhe neveri për femrat e tyre, por ata që munden, martohen.

Në fund të tekstit shtrohen tri pyetje, ku në pyetjen e parë kërkohet mendimi për arsyen pse gratë e përmendura në burim trajtoheshin aq keq në atë periudhë.

 

Related posts

A do të shkojnë sivjet kosovarët në pushime dhe a po i vie fundi pandemisë? Flet Lul Raka!

dardanianews

Iniciativë për “përjashtimin” e Vjosa Osmanit nga LDK?! Flet Lutfi Haziri

dardanianews

Lajmi i fundit: Që nga dita e nesërme, pezullohen fluturimet nga Gjermania, Franca, Zvicra drejt Kosovës

dardanianews

Leave a Comment