21.3 C
New York
June 28, 2022
DardaniaNews
Featured Shëndetësi

Koronovirusi “preferon” të ftohtin e thatë

Koronovirusi preferon të ftohtin e thatë, ndërsa përhapet më pak në klimat shumë të nxehta dhe të lagështa. Ky është zbulimi i dy studiuesve italianë. Francesco Ficetola dhe Diego Rubolini nga Universiteti Shtetëror i Milano, të cilët e zbuluan atë, duke studiuar marrëdhëniet midis rasteve COVID-19 dhe kushteve klimatike në një shkallë globale.

Vëmendja duhet të mbetet shumë e lartë, sepse COVID-19 është një armik veçanërisht i fshehtë. Ai është në të vërtetë i aftë të replikojë veten në traktin e sipërm të frymëmarrjes, në mënyrë që të përhapet edhe tek ata që vuajnë vetëm nga simptoma të buta, siç tregohet nga një studim i Universitetit Charité të Berlinit botuar në revistën ”Nature”.
Sidoqoftë, sa më shumë dimë për koronavirusin e ri, aq më shumë bëhet e mundur të kuptohet se çfarë mund të frenojë rrugëtimin e tij në botë.

Studiuesit e Universitetit Shtetëror të Milanos arritën në këtë përfundim pasi llogaritën shkallën e rritjes së rasteve Covid-19 në mbi 100 vende dhe makro rajone në të gjithë botën. Shifra është llogaritur në ditët e para të epidemisë, në mënyrë që të matet shkalla reale e përhapjes së virusit para se të hyjnë në fuqi masat e kontrollit.

Nga kryqëzimi me vlerat mesatare të temperaturës dhe lagështisë tipike të muajve të epidemisë, doli që infeksioni përhapet më shpejt në temperatura mesatare prej rreth 5 ° C dhe lagështi mesatare të ulët.

Ndërsa në klimat shumë të nxehta dhe të lagështa karakteristike për disa zona tropikale, epidemia duket se avancon shumë më ngadalë.

Related posts

Pandora Papers’ trondit botën/ Edhe një politikan shqiptar dhe 13 kompani të lidhura me Shqipërinë në listë

dardanianews

A është Skender Hyseni i propozuari për kryeministër, flasin nga LDK-ja

dardanianews

Vucic nga Stambolli: Shqiptarët po përgatiten të përzënë serbët nga Kosova

dardanianews